Wat zijn permalinks?

U bent hier:
Gemiddelde leestijd: 2 min

De permalink is de volledige URL die je ziet, en gebruikt voor een bepaald bericht, pagina of andere inhoud op jouw website. Het is een permanente link, vandaar de naam permalink. Het kan jouw domeinnaam bevatten (www.wpprovider.nl) plus wat een slug wordt genoemd, het stuk van de URL dat na de domeinnaam komt. Dit kan een datum bevatten of een categorie of wat je maar wilt. Een eenvoudige permalink maakt een URL gemakkelijk te begrijpen en te delen. In dit help artikel gaan we dieper in op de permalink.

Permalinks moeten SEO-vriendelijk zijn

Permalinks zijn een belangrijk onderdeel van je site omdat zowel zoekmachines als bezoekers deze URL’s gebruiken om je site te indexeren en te bezoeken. Het type permalink dat je kiest, beïnvloedt de manier waarop deze twee partijen jouw site zien en waarderen. Een URL met een hoop onbegrijpelijk gebrabbel aan het eind is een stuk minder deelbaar en verleidelijk dan een korte en eenvoudige SEO-vriendelijke URL. Een voorbeeld van een permalink zou kunnen zijn:

http://wpprovider.nl/kennisbank/kennisbank/wat-zijn-permalinks/

Standaard gebruikt WordPress een permalink structuur die niet SEO-vriendelijk is. Deze zien er ongeveer zo uit:

http://wpprovider.nl/kennisbank/?p=101

Het nummer dat je ziet is de ID die WordPress in gedachten had voor dit specifieke artikel. Het is artikel nummer 101 in de database van jouw site. Hoewel Google nog steeds de inhoud van die pagina begrijpt, doet een URL als deze niets voor jouw SEO. Het beschrijft niet wat voor soort inhoud de pagina biedt en het is niet iets dat gebruikers geneigd zijn te delen. En hadden we al gezegd dat het er niet erg professioneel uitziet? Als jouw URL relevante woorden bevat, geeft dit gebruikers en zoekmachines meer informatie over de pagina dan een ID of parameter zou doen.

Hoe maak je een permalink?

Log in op jouw wordpress admin paneel en open “Settings” vervolgens door “Permalinks”. Als je op de pagina Permalink instellingen bent, dan kan je kiezen wat voor URL je voor de pagina’s wil hebben.

Overwegingen voor jouw permalinks

Zorg ervoor dat je een permalink-structuur kiest die past bij jouw doelstellingen. Als je een nieuwssite hebt, kan het zinvol zijn om de publicatiedatum van het artikel toe te voegen aan de URL. Als je echter van plan bent om ‘killer cornerstone content’ te schrijven die de tand des tijds moet doorstaan, is het niet aan te raden om een datum in de URL te gebruiken omdat dit de content ‘oud’ kan laten lijken.

Wij raden aan om een eenvoudige en duidelijke permalink structuur te gebruiken. Voor de meeste sites is het zinvol om de naam van de post toe te voegen aan de domeinnaam. Dus in WordPress zou dat de /postname/ optie zijn. In sommige gevallen zal een categorie helpen om een hiërarchie in de URL’s te creëren. Houd in gedachten dat dit ook kan resulteren in te lange URL’s.

Waarschuwing

Kies jouw permalink structuur verstandig. Verander deze structuur niet zomaar. Het verkeerd omleiden van jouw oude URL’s naar de nieuwe URL’s kan leiden tot problemen en kan ervoor zorgen dat je uit de ranglijst wordt verwijderd. Denk na over uw permalink structuur voordat je jouw site lanceert.

Heb je meer hulp nodig?
Heb je vragen omtrent dit artikel of over onze dienstverlening? Neem dan contact met ons op.

Heeft dit artikel geholpen?
Dislike 0
Views: 60

Hosting benchmark?

Host je momenteel bij een provider die jou niet (snel) kan helpen wij WordPress gerelateerde vraagstukken of is de performance niet naar wens? stuur ons een berichtje en wij nemen contact met jou op!