Top 10 Beste password managers

U bent hier:
Gemiddelde leestijd: 6 min

De beste wachtwoordmanagers die we hebben getest, besparen u tijd en helpen u veilig online te blijven. Met een van de beste wachtwoordmanagers die er zijn, wordt jouw leven een stuk eenvoudiger en veiliger. In plaats van tientallen wachtwoorden te onthouden, hoef je maar één uniek, lang en complex wachtwoord te hebben waarmee je al jouw online accounts kunt openen.

1. LastPass

LastPass is onze keuze voor beste wachtwoordmanager vanwege het gebruiksgemak, de ondersteuning voor alle belangrijke platforms, het brede scala aan functies en de uitstekende gratis tier.

De gratis versie van LastPass synchroniseert met een onbeperkt aantal apparaten (voor nu) en heeft bijna net zoveel functies als de betaalde versie, zoals een wachtwoordgenerator, onbeperkte wachtwoorden en veilige opslag. Het kan al de wachtwoordmanager zijn die u nodig hebt.

De betaalde versie voegt ondersteuning voor fysieke twee-factor-authenticatie sleutels toe, biedt 1 GB aan online bestandsopslag en dark-web monitoring van uw accounts en geeft u toegang tot premium technische ondersteuning. De jaarlijkse prijs van de betaalde versie is de afgelopen jaren gestegen van €12 naar €36, maar het is nog steeds redelijk goedkoop. Na 16 maart 2021 heb je het nodig om gegevens tussen computers en mobiele apparaten te synchroniseren.

Je hoeft geen applicatie op jouw computer te installeren om LastPass te gebruiken. In plaats daarvan kan de software volledig in browserextensies en in de volledig uitgeruste webinterface leven.

Er zijn desktopapplicaties voor Windows en Mac, met enkele beperkingen. Ondertussen is de LastPass Pocket-optie voor Windows en Linux, die alleen een lokaal netwerk had, stopgezet, net als het invullen van wachtwoorden voor Windows-toepassingen.

2. Keeper

Keeper is snel en volledig uitgerust, heeft een robuuste webinterface, slaat bestanden en documenten van welke aard dan ook op, biedt misschien wel de beste beveiliging van alle wachtwoordbeheerders en heeft een premium service die goedkoper is dan zowel Dashlane als LastPass. De gratis versie geeft je alles behalve synchronisatie tussen apparaten.

De afweging voor die verbeterde beveiliging is een beetje ongemak. Keeper kiest niet voor een bulk-wachtwoordwisselaar en het zal u niet laten maken van een PIN om snel toegang tot de mobiele app. Als u een oudere telefoon hebt die je vingerafdruk of je gezicht niet kan lezen, moet je elke keer het volledige hoofdwachtwoord invoeren.

Voor een extra € 30 per jaar, Keeper controleert het internet voor ongeoorloofd gebruik van jouw persoonlijke gegevens. Het biedt ook een beveiligde berichtendienst, je kunt beide plus de premium wachtwoordbeheerder en 10 GB veilige cloudopslag krijgen voor € 85 per jaar.

3. Dashlane

Dashlane evenaart LastPass in platform ondersteuning en heeft betere desktop software. De killer feature blijft de bulk wachtwoord wisselaar die honderden wachtwoorden in een keer kan resetten, hoewel de sites die het ondersteunen niet de bekendste zijn. (Een nieuwe versie van de wachtwoordwisselaar, momenteel in beta testen, belooft wachtwoorden te veranderen op alle sites).

In januari 2021 kondigde Dashlane echter aan dat het zijn desktop applicaties zou uitfaseren, ongeveer tegen het midden van het jaar. Het moedigt alle gebruikers aan om over te stappen op de browser extensies. De password manager is goed ontworpen, makkelijk te gebruiken en uitstekend in het invullen van je persoonlijke gegevens in online formulieren. Een scanner gaat door je e-mail inbox om online accounts te vinden die je misschien vergeten bent.

Het nadeel van Dashlane is de hoge prijs. Het Premium plan kost €60 per jaar, terwijl Dashlane’s gratis plan beperkt is tot 50 sets van inloggegevens en je niet laat synchroniseren tussen apparaten.

Daar staat tegenover dat het Premium plan dark-web monitoring en onbeperkte VPN service biedt. Het Premium Plus-plan (120 euro per jaar) voegt kredietbewaking, hulp bij identiteitsherstel en verzekering tegen identiteitsdiefstal tegen spotprijzen toe. Alles bij elkaar rechtvaardigen deze functies, die geen betrekking hebben op wachtwoordbeheer, wellicht de hoge prijs.

4. 1Password

1Password biedt een betere ervaring op Mac- en iOS-gebruikers dan op Android- of Windows-gebruikers, maar het ontwerp en de gebruikersinterface lijken verouderd op alle desktop- en mobiele apps.

De browserextensies van 1Password voor Brave, Chrome, Edge, Firefox en Safari, 1Password X genoemd, zijn echter geweldig. Ze verbeteren de desktopervaring en werken rechtstreeks met webbrowsers in plaats van besturingssystemen. Ze breiden 1Password ook uit naar Chromebook- en Linux-gebruikers, hoewel een bètaversie van een 1Password Linux-applicatie onlangs beschikbaar kwam.

De belangrijkste functie van 1Password is een reismodus die gevoelige gegevens van uw apparaten verwijdert (u krijgt ze later terug), zodat nieuwsgierige grenscontroleurs ze niet kunnen vinden. 1Password heeft ook geweldige mogelijkheden voor het invullen van formulieren en echte twee-factor authenticatie.

1Password vraagt nieuwe gebruikers om zich in te schrijven voor een jaarlijks cloud abonnement van $36, hoewel Mac gebruikers voor €65 de oudere stand-alone applicatie kunnen kopen waarmee ze apparaten lokaal kunnen synchroniseren. Helaas is de beperkte gratis versie van 1Password niet meer beschikbaar.

5. RoboForm

RoboForm bestaat al sinds 1999, maar de onlangs gereviseerde webinterface en mobiele apps zijn modern en responsive. De desktop app voelt nog steeds een beetje onhandig, maar behoudt RoboForm’s beroemde uitstekende formulierenvulling.

RoboForm biedt een flink aantal functies, zoals het delen van wachtwoorden, twee-factor authenticatie en een wachtwoord generator. Hun functionaliteit is een beetje beperkt in vergelijking met sommige andere wachtwoord managers, maar ze doen het werk.

De gratis versie werkt goed en bevat de meeste RoboForm functies. Het zal echter niet synchroniseren met meerdere apparaten. Met een catalogusprijs van 24 dollar per jaar (plus een korting van 30% voor Tom’s Guide lezers), is RoboForm’s premium versie goedkoper dan bijna elke andere wachtwoord manager, en kan het precies het ding zijn voor iemand die op zoek is naar de basis voor een budget prijs.

6. Blur

Blur is een privacy-beschermingsdienst met een wachtwoord manager er aan vast geplakt. Het is prima als browsergebaseerde desktopwachtwoordbeheerder, maar het is een beetje duur in vergelijking met LastPass, Keeper of 1Password. En de mobiele apps zijn verouderd en moeilijk te gebruiken.

Waar Blur in uitblinkt, is het privé houden van jouw gegevens. Het biedt eenmalige creditcardnummers voor online aankopen, verschillende e-mailadressen voor elke online dienst waarvoor je zich aanmeldt en zelfs een tweede telefoonnummer voor als je jouw echte nummer niet wilt onthullen.

Dit alles krijg je voor €39 per jaar bij het basis premium plan van Blur, al moet je wel een kleine vergoeding betalen voor elk eenmalig te gebruiken creditcardnummer. Deze kosten verdwijnen met het onbeperkte premiumplan van €99. (Elk betaald plan kan 30 dagen gratis worden uitgeprobeerd.) Het gratis niveau is vrij kaal, met weinig privacyfuncties en geen synchronisatie tussen apparaten.

Als je gewoon een goede wachtwoordmanager wilt, zijn er betere en goedkopere opties. Maar als online privacy je grootste zorg is, dan is Blur zeker het overwegen waard.

7. KeePass

KeePass is misschien wel de krachtigste en meest aanpasbare wachtwoordmanager die er is, en hij is helemaal gratis. Maar je zult veel van de stukjes zelf in elkaar moeten zetten.

De kern KeePass desktop applicatie is geschreven voor Windows en draait op Mac of Linux met een beetje tweaken. Synchronisatie tussen apparaten is aan jou, jekunt Dropbox, OneDrive of soortgelijke online accounts gebruiken, of je kunt bestanden delen via jouw lokale thuisnetwerk.

Je kunt ook kiezen uit verschillende apps van derden voor Android, iOS, Chrome OS of andere platforms, en browserextensies van derden. Deze ontmoedigende taken worden gemakkelijker gemaakt door meer dan 100 plug-ins en extensies die op KeePass worden vastgeschroefd.

KeePass is zeker een beetje een leermoment, en de gemiddelde gebruiker wil misschien liever een van de eenvoudiger te gebruiken wachtwoordmanagers gebruiken. Het is het beste voor degenen die technisch aangelegd zijn en van een beetje uitdaging houden.

8. Enpass

Enpass heeft sterke, onbeperkte gratis desktopapplicaties voor Windows, Mac en Linux, maar de gratis mobiele apps voor Android en iOS zijn beperkt tot 25 wachtwoorden.

Onbeperkte dekking op alle apparaten kost € 15,99 voor 6 maanden, € 23,99 voor een jaar of € 55,99 voor een eenmalige levenslange aankoop.

Enpass werkt goed voor de basis, maar je zult je eigen apparaten moeten synchroniseren via Dropbox, OneDrive of een vergelijkbare dienst, omdat Enpass zelf geen cloud-synchronisatie biedt. (Sommige gebruikers zouden dat als een veiligheidsvoordeel kunnen zien).

De desktopinterface van Enpass is een beetje sober, maar functioneel; de mobiele apps zijn gestroomlijnd. Alle apps werken tot op zekere hoogte met biometrische logins.

Enpass adverteert niet met een lokale synchronisatiefunctie, maar je zou er een kunnen maken met USB drives of een beetje netwerkdeling. Dat zou de dienst ideaal kunnen maken voor gebruikers die huiverig zijn om hun gegevens online te zetten. Over het geheel genomen hoort Enpass thuis in onze lijst van beste wachtwoordmanagers, maar het is niet onze beste keuze.

9. Zoho Vault

Zoho Vault is onderdeel van een grotere suite van betaalde zakelijke tools, maar het bedrijf maakt zijn wachtwoordmanager gratis voor individueel persoonlijk gebruik. Groepsplannen die door gezinnen kunnen worden gebruikt, beginnen bij €12 per gebruiker, per jaar.

Je krijgt met Zoho Vault geen consumentvriendelijke functies zoals het invullen van formulieren met persoonlijke gegevens of het in bulk wijzigen van wachtwoorden, maar alle essentiële functies zijn aanwezig en werken soepel.

Zoho Vault doet de wachtwoordsynchronisatie voor jou met behulp van zijn eigen servers, en er zijn geen kosten verbonden aan de synchronisatie van al jouw desktop-, laptop- en mobiele apparaten.

De enige nadelen zijn dat Zoho Vault tijdens onze tests soms struikelde over Google’s twee-pagina logins (Zoho vertegenwoordigers vertellen ons dat dit is verholpen) en dat de gratis versie van LastPass nog meer doet.

10. True Key

True Key was een van de meest indrukwekkende en futuristische wachtwoordmanagers van 2015, met een aansprekende, gebruiksvriendelijke interface, sterke ondersteuning voor biometrische logins en multifactorauthenticatie.

Het probleem is dat True Key sindsdien nauwelijks is bijgewerkt en dat andere wachtwoordbeheerders het voorbij zijn gestreefd. Zelfs de abonnementsprijs van € 20 per jaar is niet veranderd.

De functies die True Key heeft, zoals het maken van aantekeningen en het bijhouden van ID’s, werken goed, hoewel de desktop-apps voor Mac en Windows zijn vervangen door browserinterfaces. De mobiele apps doen hun werk goed.

Helaas is het gratis niveau zo goed als nutteloos, omdat het slechts 15 wachtwoordinvoer toestaat, en de ontwikkelaars van True Key lijken er nooit aan toe te zijn gekomen om het invullen van formulieren toe te voegen. True Key wordt vaak gebundeld met McAfee antivirus software, en als je het op die manier krijgt, is het prima te gebruiken. Maar het is het niet waard om voor te betalen als de gratis versie van LastPass het met afstand verslaat.