Systeem Info & Bestanden: Scripten uitvoeren

Gemiddelde leestijd: 2 min

Dit artikel behandelt CGI scripts, programmapaden, geïnstalleerde Perl modules bekijken, permissies begrijpen, PHP scripts, en toegang tot phpMyAdmin.

CGI-scripts

Alle CGI scripts moeten in jouw cgi-bin directory geplaatst worden. De cgi-bin map bevindt zich in je public_html directory (bijv. public_html/cgi-bin). Als je een CGI script in een subdomein wilt draaien, plaats het script dan in de cgi-bin directory van het subdomein.

CGI Scripts Uploaden

Wanneer je FTP gebruikt, is het heel belangrijk om script bestanden (b.v. .cgi en .pl) in ASCII mode te uploaden. FTP clients geven je de optie om te uploaden in ASCII, binary, of “auto”. Als “auto” is geselecteerd, zorg er dan voor dat .cgi en .pl door je FTP client als ASCII bestanden worden beschouwd. Scripts zullen niet correct worden uitgevoerd als ze in binaire modus worden geupload.

Zorg ervoor dat je de aanwijzingen volgt die bij het CGI script zitten.

Programma paden

De volgende paden zijn vaak nodig voor scripts.

Pad naar pearl:
Pad naar sendmail:

CGI URL:
Subdomain CGI URL:

Path to cgi-bin:

Path to cgi-bin (subdomain):

/usr/bin/pearl
/usr/sbin/sendmail

http://www.yourdomain.com/cgi-bin/script.cgi
http://subdomain.yourdomain.com/cgi-bin/script.cgi

/home/username/domains/domain.com/public_html/cgi-bin
/home/username/domains/domain.com/public_html/subdomain/cgi-bin

Als deze paden niet werken, is het mogelijk dat uw host uw account op een andere plaats dan /home heeft geïnstalleerd. Neem contact met hen op om de juiste paden te krijgen.

Geïnstalleerde Perl modules bekijken

Klik in het hoofdmenu van het controlepaneel op het pictogram “Systeem Info & Bestanden” en vervolgens op het pictogram “Geïnstalleerde Perl Modules”.

De afbeelding hieronder is een voorbeeld van de perl modules lijst. Als een CGI script een specifieke perl module vereist, controleer dan aan de hand van deze lijst of de module op de server is geïnstalleerd.

Inzicht in machtigingen

Bestandspermissies bepalen wie bestanden, zoals scripts, mag lezen, schrijven en uitvoeren. Wanneer de installatie-instructies je vragen om een bestand te CHMOD’en, wordt je gevraagd om bestandspermissies in te stellen. Bestandspermissies kunnen worden gewijzigd door de meeste populaire FTP-clients of via de ingebouwde bestandsbeheerder van het controlepaneel.

Enkele veel voorkomende permissieniveaus voor bestanden zijn:

• 600 Maakt een bestand ontoegankelijk
  • 644 Leesbaar door iedereen (b.v. HTML documenten)
  • 666 Bestand kan gelezen en gewijzigd worden (b.v. voor HTML bestanden gewijzigd door scripts)
  • 755 Bestand kan door iedereen worden gelezen en uitgevoerd (b.v. voor scripts)
  • 777 Schrijfbaar en uitvoerbaar door iedereen (niet aanbevolen)

De meeste scripts moeten op 755 gezet worden. Raadpleeg de documentatie van het script voor de juiste installatie-instructies.

PHP-scripts

PHP scripts worden volledig ondersteund op alle servers met DirectAdmin Web Control Panel. PHP scripts kunnen worden geplaatst en uitgevoerd in elke map binnen jouw public_html directory. Gelieve de documentatie van het script te raadplegen voor de juiste bestandstoestemmingen en installatieprocedures.

Toegang tot phpMyAdmin

Om toegang te krijgen tot phpMyAdmin, log in op het controlepaneel en klik vervolgens op het pictogram “Extra kenmerken”, gevolgd door de link “phpMyAdmin”.

phpMyAdmin is een tool geschreven in PHP waarmee je jouw MySQL databases kunt beheren. Je kunt SQL-statements uitvoeren, met velden werken (toevoegen, bewerken, verwijderen), met tabellen werken (aanmaken, wijzigen, verwijderen), extra databases aanmaken en nog veel meer. Denk eraan dat phpMyAdmin ontworpen is voor gevorderde gebruikers.

Meer informatie over het gebruik van phpMyAdmin vind je hier.