Hoe leeg je de cache van je browser?

Gemiddelde leestijd: 4 min

Elke website die je in je webbrowser bezoekt, toont verschillende hoeveelheden statische bronnen zoals afbeeldingen, video’s, stylesheet-regels enzovoort. Bij het eerste bezoek aan een website, zal je webbrowser al deze statische bronnen downloaden, ze aan u tonen in de vorm van een webpagina en ze dan veilig opslaan op je lokale computer in een door jouw webbrowser aangewezen map. De opgeslagen bestanden worden “Web Browser Cache” genoemd. Wanneer je dezelfde website opnieuw bezoekt of je bezoekt pagina’s van dezelfde website die bestaan uit statische bronnen die jouw browser al heeft gedownload, zullen deze worden opgehaald uit de Web Browser Cache in plaats van een nieuwe te worden gedownload. Hierdoor wordt de laadsnelheid van een website drastisch verbeterd.

Soms kan deze cache hinderlijk blijken, vooral in situaties waarin je wijzigingen aanbrengt op je eigen website. Een veel voorkomend voorbeeld van een negatieve impact van deze cache op jouw website is wanneer de visuele stijlen van jouw website gebroken overkomen op de bezoekers. Merk op dat dit niet altijd zal worden veroorzaakt door de Web Browser Cache zelf, echter, het controleren hiervan kan de eerste stap zijn die je neemt om te onderzoeken wat er mis zou kunnen zijn. In de meeste gevallen, om er zeker van te zijn dat de Web Browser Cache geen problemen veroorzaakt op jouw website, zul je deze moeten wissen, echter, afhankelijk van de gebruikte Web Browser kan de procedure nogal verschillen. Daarom, in deze gids, zullen wij je vertrouwd maken met de meest gebruikte webbrowsers en hoe u hun caches kunt wissen.

Browser cache wissen in Google Chrome, Chromium, Brave, SRWare Iron, en Torch.

Volg de onderstaande stappen om de cache van uw browser te wissen op een Google Chrome, Chromium, Brave, SRWare Iron, en Torch webbrowser:

1. Open de browser en druk op het icoontje met de drie puntjes in de rechterbovenhoek van jouw browser.
  2. Een dropdown menu zal uitklappen, en beweeg je muis over de “Meer hulpprogramma’s” optie.
  3. Als je dit doet, verschijnt er een ander menu aan de linkerkant. Selecteer de optie “Browsegegevens wissen…”.
  4. Er verschijnt een venster met drie selectievakjes. Degene die u moet aanvinken is de “Cache afbeeldingen en bestanden” checkbox terwijl je de rest onaangevinkt laat.
  5. Als het bovenstaande gedaan is, klik dan op de “Gegevens wissen” knop die zich onder de checkboxen zou moeten bevinden.

Bij de onderstaande afbeeldingen laten wij zien hoe je de browser cache leegt op Google Chrome.

Dat is alles wat je moet doen! Als je alle bovenstaande stappen hebt gedaan, zou je browser cache nu leeg moeten zijn.

Browser cache wissen in Mozilla Firefox

Om de cache van je browser in de Mozilla Firefox webbrowser te wissen, volg de onderstaande stappen:

1. Open je Mozilla Firefox browser en selecteer het pictogram rechtsboven dat lijkt op drie horizontale lijnen boven elkaar.
  2. Een dropdown menu zal verschijnen door het bovenstaande te doen. Selecteer hieruit de optie “Opties”.
  3. Je wordt nu doorgestuurd naar een nieuwe pagina. Linksboven zie je het label “Algemeen” en een paar regels onder de optie “Privacy & beveiliging”. Klik op de “Privacy & Beveiliging”.
  4. Als je de optie “Privacy & beveiliging” selecteert, krijg je secties te zien waarmee je de cache van de browser kunt wissen. De functionaliteit die je nodig hebt, vind je onder de sectie “Geschiedenis”. Om de cache te wissen, klik je op de knop “Geschiedenis wissen”.
  5. Hierdoor wordt het venster “Geschiedenis” geopend. Plaats een vinkje bij de opties die jij uit je cache wil halen.
  6. Klik tenslotte op de knop “OK” onderin het scherm.

Dat is alles wat je moet doen! Als je alle bovenstaande stappen hebt gedaan, zou je browser cache nu leeg moeten zijn.

Browser cache wissen in Microsoft Edge

Volg de onderstaande stappen om de cache van jouw browser te wissen in een Microsoft Edge webbrowser:

1. Open Microsoft Edge en selecteer het horizontale driepuntspictogram in de rechterbovenhoek van de browser.
  2. Selecteer in het uitgebreide vervolgkeuzemenu de optie “Instellingen”.
  3. Als je dit doet, kom je op een pagina met een menu aan de rechterkant van jouw browser. Selecteer in dit menu “Privacy en beveiliging”.
  4. De eerste beschikbare sectie aan de bovenkant is de sectie “Browsergegevens”. Klik op de knop “Kies wat je wilt wissen” daaronder.
  5. Meerdere selectievakjes zullen verschijnen nadat je op de knop “Kies wat je wilt wissen” hebt geklikt. Selecteer uit de weergegeven vakjes de “Cookies en opgeslagen websitegegevens” en de “Opgeslagen gegevens en bestanden”. Vink vervolgens de rest uit en klik op de knop “Wissen” onder de selectievakjes.

Dat is alles wat je moet doen! Als je alle bovenstaande stappen hebt gedaan, zou je browser cache nu leeg moeten zijn.

Browser cache wissen in Internet Explorer

Volg de onderstaande stappen om de cache van uw browser te wissen op een Internet Explorer webbrowser:

1. Open je Internet Explorer en selecteer het pictogram dat op een tandwiel lijkt dat zich in de rechterbovenhoek van de browser bevindt.
  2. Beweeg jouw muis over de optie “Beveiliging” in het uitklapmenu.
  3. Als je dit doet, verschijnt er een ander menu aan de linkerkant. Selecteer daaruit de optie “Browsegeschiedenis wissen…”.
  4. Er verschijnt een pagina met meerdere aankruisvakjes. Selecteer alleen het selectievakje “Tijdelijke Internetbestanden en websitebestanden” en verwijder de rest.
  5. Klik tenslotte op de knop “Verwijderen” onder aan de pagina.

Dat is alles wat je moet doen! Als je alle bovenstaande stappen heeft uitgevoerd, zou jouw browser cache nu leeg moeten zijn.

Browser cache wissen in Safari

Safari biedt een handige methode om al je geschiedenis te wissen, inclusief de browsegeschiedenis en cookies, samen met de statische inhoud in de cache. Om van deze eenvoudige methode gebruik te maken, open je Safari en kies je in het keuzemenu ‘Geschiedenis’ bovenin voor ‘Geschiedenis wissen’.

Om ALLE cache van je browser te wissen op een Safari web browser, volg je de onderstaande stappen:

1. Open je Safari browser en klik op het menu bovenaan de browser “Geschiedenis” en vervolgens op “Wis geschiedenis”.
  2. Selecteer de juiste tijd en klik op “Wis geschiedenis”.

Dat is alles wat je moet doen! Als je alle bovenstaande stappen heeft uitgevoerd, zou jouw browser cache nu leeg moeten zijn.

Browser cache wissen in Opera

Om de cache van uw browser in een Opera webbrowser te wissen, volg de onderstaande stappen:

1. Open de Opera-browser en klik op de Opera knop in de linker bovenhoek van het venster.
  2. Vanuit het dropdown menu klik je op “Geschiedenis” en vervolgens op “Browsergegevens wissen”.
  3. Naast Vernietig de volgende onderdelen vanaf: klik op de pijl naar beneden en selecteer Vanaf het begin.
  4. Vink de daarvoor de bestemde boxen aan en klik op “Browsegegevens wissen”.

Dat is alles wat je moet doen! Als je alle bovenstaande stappen heeft uitgevoerd, zou jouw browser cache nu leeg moeten zijn.