Beste SMTP plugins voor WordPress

Gemiddelde leestijd: 5 min

Wat is SMTP en waarom is het een betere oplossing dan de ingebouwde e-mailconfiguratie van WordPress? In dit artikel leggen we uit hoe SMTP werkt en bespreken we zes van de beste WordPress SMTP plugins.

Als je een type WordPress site heeft die publieke registratie accepteert, zoals een lidmaatschap site of een e-commerce winkel, dan zal jouw WordPress site veel transactie e-mails naar gebruikers moeten sturen. Bijvoorbeeld, orderbevestigings e-mails, wachtwoord reset e-mails, enz.

Als je de native WordPress e-mail oplossing, wp_mailgebruikt, zal een aanzienlijk deel van deze e-mails waarschijnlijk in de spam mappen van de ontvangers terecht komen. Niet het gewenste resultaat, toch?

Met een WordPress SMTP plugin kan je een alternatieve methode voor het verzenden van e-mails gebruiken die een veel betere deliverability heeft. Eenvoudiger gezegd, een WordPress SMTP plugin helpt je ervoor te zorgen dat mensen de e-mails die jouw WordPress site naar hen verstuurt ook daadwerkelijk ontvangen.

In dit artikel zullen we eerst wat meer uitleggen over wat SMTP is en waarom het een betere oplossing is dan de ingebouwde e-mailconfiguratie van WordPress. Daarna zullen we een methode met handmatige code delen die je kunt gebruiken om met SMTP aan de slag te gaan, evenals zes van de beste WordPress SMTP plugins die je kunt installeren voor een eenvoudigere manier om SMTP met WordPress te gebruiken.

Wat is SMTP?

SMTP, kort voor Simple Mail Transfer Protocol, is een protocol dat wordt gebruikt voor het verzenden en ontvangen van e-mails. Wanneer je een e-mail verzendt, splitst een SMTP-server de e-mail op in de relevante onderdelen en helpt hij de e-mail van jouw e-mailclient naar de e-mailclient van de ontvanger te verplaatsen.

De meeste emails in je inbox zijn waarschijnlijk afkomstig van een SMTP server.

Om uit te leggen waarom SMTP belangrijk is voor jouw WordPress site, gaan we een stapje terug en bespreken we hoe jouw WordPress site standaard emails verstuurt.

Standaard gebruikt WordPress de wp_mail functie om emails via PHP mail te versturen (inclusief eventuele notificatie emails die je hebt geconfigureerd met de Elementor Pro Form widget). In wezen betekent dit dat je site e-mails verstuurt via dezelfde server waarop je site is gehost, die vrijwel zeker niet is geoptimaliseerd voor het versturen van e-mails.

Het is super eenvoudig, en het werkt een beetje, maar het mist authenticatie, en dat is de reden waarom e-mails die je verstuurt via de ingebouwde PHP mail methode van WordPress vaak in spam terecht komen (of gewoon geblokkeerd worden door sommige e-mail providers).

Met SMTP, kan je jouw WordPress site vertellen om e-mails te versturen via een goed geconfigureerde SMTP server, in plaats van via de server van jouw WordPress site. Met deze instelling stuurt jouw WordPress site de e-mail naar de SMTP server, die vervolgens de e-mail verwerkt en naar de juiste bestemming stuurt (de inbox van een gebruiker).

Omdat de SMTP server is geconfigureerd voor het verzenden van e-mails en over de juiste authenticatie beschikt, zullen jouw e-mails een veel betere kans hebben om in de inbox van de ontvangers te geraken.

6 Beste WordPress SMTP Plugins

Als je niet weet hoe je een plugin installeert, wij hebben een uitgebreid artikel geschreven hoe je een plugin kan installeren, kan activeren en gebruiken.

Easy WP SMTP

Easy WP SMTP is een populaire en 100% gratis WordPress SMTP plugin waarmee je jouw WordPress site kunt verbinden met een SMTP server naar keuze. Het neemt in wezen gewoon dezelfde instellingen van de code methode hierboven en laat je ze configureren vanuit je WordPress dashboard.

Zodra je de plugin installeert en activeert, kun je naar “Instellingen”, vervolgens naar “Eenvoudige WP SMTP” om de details voor jouw gekozen SMTP server in te voeren:

De plugin voegt ook een tool toe die je kan gebruiken om test emails te sturen om te verifiëren dat alles werkt

Gmail SMTP

Zoals de naam al doet vermoeden, richt Gmail SMTP zich op het helpen verbinden met één specifieke SMTP server – Gmail. Als je Gmail wilt gebruiken om jouw emails te versturen, kan je deze optie gebruiken. Anders kan je beter een andere plugin kiezen.

In tegenstelling tot de meeste andere SMTP plugins, laat Gmail SMTP je niet gewoon je SMTP gebruikersnaam en wachtwoord invoeren. In plaats daarvan gebruikt de plugin OAuth 2.0 voor autorisatie.

Dit is goed voor de veiligheid, maar het betekent ook dat je een aantal basis insteltaken moet uitvoeren in de Google Developers Console voordat je het kunt gaan gebruiken. Maak je echter geen zorgen – de ontwikkelaar biedt gedetailleerde instructies om je te helpen alle benodigde referenties in te stellen.

Zodra je jouw app heeft gemaakt in Google Developers Console, kan je naar “Instellingen” vervolgens naar “Gmail SMTP” gaan om de API-sleutels voor jouw app in te voeren en de plugin in te schakelen:

Zodra je alles hebt ingesteld, zal jouw WordPress site automatisch de SMTP server van Gmail gaan gebruiken om jouw emails te versturen. De plugin bevat ook een tool om je te helpen een testmail te versturen om te controleren of alles naar behoren werkt.

Post SMTP Mailer/Email Log

Post SMTP Mailer/Email Log is de reïncarnatie en bijgewerkte versie van Postman SMTP, een SMTP plugin die vrij populair was voordat de oorspronkelijke ontwikkelaar stopte met de ondersteuning ervan en WordPress.org het verwijderde vanwege een ongepatcht beveiligingslek.

Postman SMTP Mailer/Email Log laat je verbinding maken met elke SMTP server en bevat ook een handige setup wizard die het setup proces sterk vereenvoudigt:

Uniek is dat, naast het invoeren van je SMTP server details, de plugin je ook kan helpen om via API verbinding te maken met een aantal populaire verzenddiensten, waaronder:

• Gmail API
  • Mandrill API
  • SendGrid API
  • Mailgun API

Onder de andere dingen die uniek zijn voor deze plugin:

• Het is compatibel met WordPress Multisite.
  • Je kunt een tweede fallback SMTP server definiëren om te gebruiken als de primaire server faalt.
  • Het bevat een ingebouwde e-mail logger om u te helpen bijhouden welke van de e-mails worden verzonden door uw WordPress site.

Dus als u liever verbinding maakt via API of gewoon in het algemeen wat meer flexibiliteit wilt wat betreft configuratie en logging, is dit misschien de betere keuze.

4. WP Mail SMTP

WP Mail SMTP is actief op meer dan een miljoen websites en is een freemium WordPress SMTP plugin die je helpt verbinding te maken met elke SMTP server door de details ervan in te voeren. Als alternatief kan je rechtstreeks verbinding maken met de API’s van een aantal van de populaire SMTP diensten zoals:

• Sendinblue
  • Mailgun
  • SendGrid
  • Gmail

De interface is goed ontworpen, waardoor het duidelijk is welke opties voor je beschikbaar zijn:

Je kunt ook een test e-mail sturen om er zeker van te zijn dat de gekozen configuratie goed functioneert.

De Pro versie voegt gedetailleerde email logging toe, een optie om de notificatie emails van jouw WordPress site te beheren, evenals ondersteuning voor extra email verzenddiensten waaronder:

• Office 365
  • Amazon SES
  • Outlook.com
  • De Pro versie kost €49

5. SMTP Mailer

SMTP Mailer is een andere populaire gratis plugin die veel lijkt op de Easy WP SMTP plugin hierboven, in die zin dat het je een eenvoudige interface geeft om verbinding te maken met elke SMTP server.

In feite is de interface bijna identiek. Zodra je de plugin activeert, ga je naar “Instellingen” vervolgens naar “SMTP Mailer”, daar voer je je SMTP server details in, en je bent klaar om te gaan:

De plugin bevat ook een tool om u te helpen test e-mails te sturen.

6. WP Mail Bank

Net als Post SMTP Mailer/Email Log, is WP Mail Bank een andere WordPress SMTP plugin die verder gaat dan alleen het helpen van je verbinding met een SMTP server.

De meeste functies zijn beschikbaar in de gratis core versie op WordPress.org, maar de ontwikkelaar vergrendelt sommige functies achter een premium versie, wat iets is om te overwegen.

WP Mail Bank kan je helpen verbinding te maken met elke SMTP server, met opties om uit verschillende authenticatie methoden te kiezen:

• Login – d.w.z. een gebruikersnaam en wachtwoord.
  • OAuth – door het invoeren van een Client ID en Secret, vergelijkbaar met de methode die de Gmail SMTP plugin hierboven gebruikt.

De Pro versie heeft ook directe integraties voor de SendGrid en Mailgun APIs.

Buiten deze integraties, geeft de Pro versie je ook de mogelijkheid om:

• Bekijk gedetailleerde logs voor alle e-mails die jouw site verstuurt.
  • Waarschuwingen ontvangen via e-mail, push notificatie, of Slack wanneer een e-mail niet verzonden kan worden.

Je kunt de basisversie gratis downloaden van WordPress.org. Betaalde versies beginnen bij €29,99